Trasaturile de personalitate ale psihoterapeutilor

Citind un articol despre trasaturile de personalitate comune in randul psihoterapeutilor, am descoperit ca nu ma prea potrivesc tiparului… putea fi insa si mai rau 🙂 Chestionarul Myers Briggs imparte oamenii in 16 categorii, functie de 8 trasaturi de personalitate: extroversie-introversie, realism-intuitie, gandire-sentimente si judecata-perceptie. Cercetarile arata ca majoritatea oamenilor sunt undeva la mijloc, intre aceste trasaturi, care se situeaza pe un spectru. De exemplu, putem fi ambiverti: nu suntem nici extrovertiti si nici introvertiti. Putine persoane sunt pur extrovertite sau introvertite. Ceea ce este interesant insa este ca cei mai multi psihoterapeuti se situeaza inspre o extrema sau alta.

Majoritatea psihoterapeutilor apartin tipului de personalitate ENFP sau INFP. Personalitatile ENFP, numiti si “activisti”, se bucura de conexiunile sociale si emotionale pe care le stabilesc cu altii. Sunt persoane sociabile, care cauta sa le faca pe plac celor din jur si vad viata ca un puzzle imens, complex, unde totul este conectat prin prisma emotiei, compasiunii si misticismului, cautand mereu intelesuri mai profunde. ENFP iubesc independenta si nu le plac sarcinile administrative si rutina caracteristice unei functii de conducere. Poate de aceea multi dintre colegii mei psihoterapeuti se plang de partea administrativa a profesiei… O alta caracteristica a persoanelor ENFP este ca au tendinta de a se conecta emotional cu altii si cred ca fiecare persoana trebuie să isi dedice timp pentru a-si recunoaște si exprima sentimentele. Uneori presupun insa sau anticipeaza prea mult cu privire la motivatiile celorlaltora pentru ca pot citi gresit unele semnale. ENFP sunt foarte emotivi si sensibili, explorand relatii sociale, sentimente si idei. Punctele forte ale acestor psihoterapeuti sunt curiozitatea, faptul ca sunt buni observatori, energici si entuziasti, excelenti comunicatori, prietenosi si relaxati. Punctele slabe sunt abilitatile practice deficitare, dificultatile de concentrare, tendinta de a analiza prea mult si de a cauta motivatii ascunse acolo unde ele nu exista, faptul ca se streseaza usor si sunt extrem de emotionali.

Celalat tip de personalitate preponderent in randul psihoterapeutilor, INFP, numiti si “mediatori”, sunt idealisti aflati mereu in cautarea unei urme de bunatate chiar si în cei mai rai oameni sau cele mai negative evenimente, incercand să gasească modalitati pentru a indrepta lucrurile. INFP sunt ghidati mai degraba de principii, onoare, frumusete, moralitate si virtuti. Comunica la nivel profund cu ceilalti, vorbesc usor in metafore si parabole, inteleg si creeaza simboluri pentru a-si impartasi propriile idei. Au mari abilitati privitoare la limbaj. Punctele forte ale psihoterapeutilor INFP sunt cautarea si valorizarea armoniei, flexibilitatea, creativitatea, implicarea si capacitatea de munca. Punctele slabe sunt lipsa de spirit practic, faptul ca pot lua lucrurile in nume personal si nu le place sa lucreze cu date concrete.

Are sens ca psihoterapeutii sa apartina preponderent acestor doua tipologii Myers Briggs: talentul de conectare emotionala cu ceilalti si de utilizare a limbajului sunt esentiale in psihoterapie. Se pare ca ENFP si INFP constituie 85% din psihoterapeuti. Restul de 15% este format din alte tipuri de personalitate. Cel mai putin frecvent tip de personalitate in randul psihoterapeutilor este ESTP – doar 0,5%. ESTP sau “antreprenorul” adora sa fie in centrul atentiei, traieste clipa si ii plac numai discutiile despre lucruri concrete. Nu prea se incurca cu sentimentele oamenilor si sunt inclinati spre comportamente riscante, luand decizii critice foarte rapid, bazat pe realitatea faptica. Intr-adevar, aceste calitati nu prea sunt congruente cu profesia de psihoterapeut.

Eu apartin tipului de personalitate INTP conform testului Myers Briggs si ma situez in acel procent de aproximativ 1% dintre psihoterapeuti care au acest tip de personalitate. De aceea ziceam ca putea fi si mai rau… ESTP formand doar 0,5% :-). INTP sau “logicii” sunt creativi si inventivi, iar sesizarea discrepantelor dintre afirmatii este aproape un hobby pentru ei, astfel ca e o idee foarte proasta sa minti un INTP. Pe de alta parte, persoanele INTP tind sa impartaseasca cu ceilalti idei care nu sunt pe deplin dezvoltate, “utilizandu-i” ca pe niste ecrane pe care isi proiectează ideile si teoriile, mai degraba intr-o dezbatere cu sine insusi decat cu un partener de conversatie. Oamenii cu personalitate INTP nu sunt interesati de activitatile practice de zi cu zi si de aspecte legate de intretinerea casei de exemplu… (si asta mi s-a reprosat adesea 🙂 ) Faptul ca se gandesc mereu poate să ii faca sa para visatori sau detasati, pentru ca de multe ori conduc dezbateri in propria minte. Sunt prietenosi numai cu oamenii pe care ii cunosc sau cu care impartasesc interese comune si au mai degraba tendinta de a face o serie de sugestii logice pentru rezolvarea problemelor. Punctele forte ale unui psihoterapeut INTP sunt capacitatea de analiza si gandire abstracta, imaginatia si originalitatea, flexibilitatea, entuziasmul, faptul ca sunt obiectivi si directi.  Punctele slabe sunt acelea ca sunt foarte retrasi, absenti, dispretuiesc regulile si uneori sunt condescendenti… Cei mai multi INTP se regasesc in profesii gen matematician, fizician, filosof… ma intreb cum am ajuns eu psihoterapeut. Dar daca stau sa ma gandesc mai bine, m-a atras spre psihoterapie dorinta de a cunoaste modul de functionare al mintii umane … asa ca nu mi-am “dezmintit” tipul de personalitate.

Comments are closed