Reflectii despre Anul Nou

2017 nu s-a desfasurat absolut deloc asa cum as fi crezut sau as fi dorit la inceputul anului, ceea ce mi-a produs la un moment dat un distres semnificativ. Insa reflectand asupra intregului an, am realizat ca intr-adevar nu a fost asa cum am crezut ca va fi… a iesit mult, mult mai bine:  a adus in viata mea pasiuni noi si oameni noi, despre care nu stiam nimic la inceputul lui 2017…

Probabil am reflectat asupra anului care se apropie de final pentru ca a devenit o traditie ca in seara de Revelion sau in zilele de dinainte sau dupa Anul Nou sa ne gandim la viata noastra si la dorintele noastre pentru anul care urmeaza. Atunci cand fac acest lucru, multi oameni se compara cu altii in ceea ce priveste succesul, banii, relatiile sau prestigiul. Cu alte cuvinte, incercam sa “tinem pasul cu ceilalti”, uitand de multe ori ce este potrivit pentru noi si ce ne face fericiti. Oamenii spera frecvent ca daca castiga admiratia altora sau daca altii sunt invidiosi pe ei, se vor simti mai speciali si mai putin nesiguri pe sine. Din pacate, nici o validare externa nu este in cele din urma satisfacatoare. Indiferent ce cred ceilalti despre viata mea, eu sunt cel care o traiesc si am nevoie sa fie o viata buna pentru mine.

In cea mai mare parte a timpului, viata noastra nu se desfasoara conform planului pe care l-am facut sau scenariului pe care ni-l dorim la un moment dat. Aceste planuri si scenarii se bazeaza de multe ori pe iluzia ca stim ce ne face fericiti si ca stim cum sa facem pentru a fi fericiti. Dar o mare parte din experientele noastre se situeaza in afara sferei constiente – fiintele umane nu constientizeaza multe din emotiile pe care le au, din stimulii din mediul exterior si din evenimentele care se desfasoara in jurul lor. Asa sunt construiti oamenii – nu putem procesa toate informatiile din mediul intern si extern. Astfel incat, multi dintre noi descopera ca slujbele sau oamenii care pareau sa fie perfecti pentru noi nu sunt chiar asa perfecte pana la urma. In acelasi timp, putem fi surprinsi sa descoperim ca activitati si oameni despre care nu ne-am asteptat ca ne vor aduce bucurie si implinire, fac asta. Ca urmare treaba noastra este sa privim in interiorul propriei persoane pentru a descoperi care sunt de fapt situatiile si oamenii cu care ne simtim bine, cultivand acele relatii si experiente care ne fac fericiti.

Nu este asadar o coincidenta faptul ca, dupa ce cautam fericirea undeva, ne dam seama ca ea se gaseste in alta parte, si adesea ne este la indemana, chiar langa noi. Suntem instinctiv atrasi de oameni care ne impartasesc valorile si carora le place de noi in ciuda “defectelor” noastre. Iar daca ne urmam talentele sau interesele naturale, adesea vom descoperi pasiuni si activitati care ne aduc bucurie. Asa ca in loc sa ne concentram in noul an asupra lucrurilor care suna bine sau “dau bine” in ochii altora, este probabil mai important sa ne concentram asupra lucrurilor si persoanelor in compania carora ne SIMTIM bine.

Iar acum, la final, recitind ceea ce am scris, suna cam mult a “psihologie pozitiva” gen sfaturi pretioase despre cum sa ne traim viata, dar nah, e permis inainte de noul an… 🙂

%d bloggers like this: