Intrebari frecvente despre formarea in psihoterapie

Va rugam consultati lista de mai jos inainte de a formula intrebarile dvs. Daca nu regasiti raspunsul care va intereseaza, va rugam sa ne contactati.

E-mail: cabinet@psihoterapia.eu sau dr.oana.maria.popescu@gmail.com

 

Cat dureaza formarea in psihoterapie?

Formarea in psihoterapie are durata de 5 ani: 3 ani pana la etapa de psihoterapeut practicant sub supervizare, si inca 2 ani pana la etapa de psihoterapeut practicant autonom. Nu puteti deveni psihoterapeut practicant autonom fara parcurgerea orelor de supervizare. Colegiul Psihologilor din Romania (COPSI) prevede ca exista obligativitatea supervizarii pentru psihoterapie, prevedere de altfel existenta in intreaga lume.

Daca fac formare in psihoterapie am nevoie de master?

Nu. Psihoterapia este o exceptie de la regula care spune ca pentru a obtine gradul de specialist aveti nevoie de master. Formarea in psihoterapie este accesibila absolventilor, fara a fi nevoie de master. De asemenea, formarea in psihoterapie permite accesul in profesie pana la gradul de psihoterapeut principal, fara a avea nevoie de alte studii.

Ce inseamna formare in psihoterapie in sistem masteral?

Unul si acelasi lucru cu formarea in psihoterapie, in cazul in care formarea este desfasurata de o asociatie formatoare.

Supervizarea este inclusa in cadrul formarii?

Da. Orele de supervizare sunt incluse in cadrul formarii in psihoterapie si se desfasoara in ultimii 2 ani de formare. Nu este necesar sa contractati ore de supervizare suplimentare.

Este nevoie sa parcurg si ore de supervizare individuala?

Da. Aveti nevoie de 50 de ore de supervizare individuala in ultimii 2 ani de formare.

Care sunt costurile supervizarii individuale?

Supervizarea individuala este tarifata cu 30 RON/ora, astfel incat costurile sunt identice cu cele ale supervizarii de grup (450 RON/modul cu durata de 15 ore).

Dezvoltarea personala este inclusa in cadrul formarii?

Da. Orele de dezvoltare personala sunt incluse in primii trei ani de formare, in care veti parcurge 250 de ore de dezvoltare personala. Sunt prevazute 250 de ore de dezvoltare personala, in conformitate cu prevederile EAP (Asociatiei Europene de Psihoterapie), astfel incat la finalul formarii sa puteti beneficia inclusiv de certificatul european in psihoterapie.

De ce formarea in cadrul ACCPI dureaza 5 ani?

Formarea in psihoterapie  defasurata de ACCPI (Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa) este acreditata de COPSI (Colegiul Psihologilor din Romania) si asociatiile europene de profil, respectand numarul de ore de formare, dezvoltare personala si supervizare impuse de legislatia nationala si europeana. In mod obisnuit o formare completa in psihoterapie nu poate avea durata mai mica de 4 ani.

Ce este un modul de formare/ dezvoltare personala/ supervizare?

Un modul de formare/dezvoltare personala/ supervizare in psihoterapie este o intalnire de grup cu durata de 20 de ore, care se desfasoara in weekend.

Taxa de participare variaza pe parcursul formarii?

Nu. Taxa de participare ramane constanta pe tot parcursul formarii la grupul cu care ati inceput formarea in psihoterapie.

Exista costuri ascunse?

Nu. Nu veti avea de achitat nici un fel de sume suplimentare.

Costurile sunt diferite atunci cand vin formatori din strainatate?

Nu. Costurile vor fi pastrate neschimbate.

Atunci cand vin formatori din strainatate si limba de predare este engleza, se asigura traducator?

Da.

Eliberarea certificatelor de psihoterapeut de catre ACCPI (Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa) presupune sustinerea de examene?

Da. Aceste examene sunt prevazute in programa de formare.

Examenele presupun costuri suplimentare?

Da. Examenul din anul III si examenul din anul V sunt tarifate cu 450 de lei.

Cate module se parcurg in primii 3 ani de formare?

Modulele care se parcurg in primii 3 ani de formare sunt: 20 de module de formare si 12 module de dezvoltare personala (in total 32 de module).

Cate module se parcurg in ultimii doi ani de formare?

Modulele care se parcurg in ultimii doi ani de formare sunt: 10 module de formare si 10 module de supervizare.

Cum voi putea sa imi incep practica in psihoterapie odata ce sunt certificat ca psihoterapeut sub supervizare?

ACCPI (Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa) va sprijini membrii sai in demararea practicii psihoterapeutice, prin inchirierea la tarife modice a spatiului necesar desfasurarii activitatii si prin spatiu gratuit de promovare a serviciilor pe care le oferiti pe site-ul asociatiei.

Vom beneficia de practica in cadrul formarii?

Da.

Care sunt etapele/ gradele profesionale in psihoterapie?

Gradele profesionale in psihoterapie sunt:

Psihoterapeut practicant sub supervizare. Avizul de libera practica este acordat de COPSI (Colegiul Psihologilor din Romania) in baza certificatului eliberat de asociatia formatoare- in acest caz ACCPI (Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa).

Psihoterapeut practicant autonom. Avizul de libera practica este acordat de COPSI (Colegiul Psihologilor din Romania) in baza certificatului eliberat de asociatia formatoare- in acest caz ACCPI (Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa).

Psihoterapeut specialist autonom. Avizul de libera practica este acordat de COPSI (Colegiul Psihologilor din Romania) in baza vechimii in profesie (3 ani de la eliberarea avizului de psihoterapeut practicant autonom) si a doua recomandari eliberate de psihoterapeuti principali formatori si supervizori din cadrul asociatiei formatoare- in acest caz ACCPI (Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa).

Psihoterapeut principal. Avizul de libera practica este acordat de COPSI (Colegiul Psihologilor din Romania) in baza vechimii in profesie (5 ani de la eliberarea avizului de psihoterapeut specialist autonom) si a doua recomandari eliberate de psihoterapeuti principali formatori si supervizori din cadrul asociatiei formatoare- in acest caz ACCPI (Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa).

Pentru regulamentul complet va rugam accesati site-ul COPSI: www.copsi.ro

Voi putea deveni psihoterapeut formator si supervizor in psihoterapie?

Da. Programa de formare cuprinde o programa de formare de supra-specializare pentru persoanele care doresc sa devina formatori si supervizori in cadrul ACCPI.

Voi putea obtine certificatul european de psihoterapie?

Da. Certificatul european nu se elibereaza pentru etapa de psihoterapeut practicant sub supervizare, ci numai pentru etapa de psihoterapeut practicant autonom. In baza certificatului eliberat de ACCPI (Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa) veti obtine certificatul european de psihoterapeut. Pentru certificatul european de psihoterapie va fi nevoie sa inaintati o cerere catre FRP (Federatia Romana de Psihoterapie).

Obtinerea certificatului european de psihoterapie presupune parcurgerea de cursuri in strainatate?

Nu. Este suficienta formarea pe care o parcurgeti in cadrul ACCPI (Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa).

Obtinerea certificatului european de psihoterapie presupune costuri suplimentare?

Da. Va fi nevoie sa achitati taxa aferenta catre asociatia europeana de profil si EAP (Asociatia Europeana de Psihoterapie) pentru eliberarea certificatelor. Aceste taxe se achita o singura data, in momentul eliberarii certificatului.

Va trebui sa platesc o cotizatie suplimentara anuala catre asociatiile europene daca doresc sa primesc certificarea europeana?

Nu.

Trebuie sa platesc o cotizatie anuala catre ACCPI (Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa)?

Da. In 2017 cotizatia a fost stabilita la 250 lei.

De ce trebuie sa platesc o cotizatie anuala catre ACCPI (Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa)?

Cotizatia anuala achitata de dvs este utilizata pentru a achita cotizatiile catre asociatiile europene si nationale de profil, astfel incat la finalul formarii sa beneficiati de avizul de libera practica si certificarea europeana.

Va fi nevoie sa platesc o taxa suplimentara atunci cand imi iau avizul de libera practica de la COPSI (Colegiul Psihologilor din Romania)?

Da. Pentru primul aviz de libera practica veti achita 250 lei taxa de interviu. Din momentul in care aveti primul aviz de libera practica va fi nevoie sa deveniti membrii COPSI si sa achitati catre COPSI cotizatia anuala de 250 lei (taxe valabile in 2012. Va rugam consultati site-ul COPSI: www.copsi.ro)

La ce imi foloseste formarea in psihoterapie din cadrul ACCPI comparativ cu alte formari in psihoterapie? De exemplu, daca mai am o formare, de ce as face si formare in psihoterapie integrativa?

Nu stim. La aceasta intrebare singura persoana in masura sa dea un raspuns sunteti dvs. In general vorbind, orice formare suplimentara isi aduce aportul la formarea dvs profesionala.

De ce sa fac formarea in psihoterapie in cadrul Asociatiei de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa (ACCPI) si nu in cadrul unei alte asociatii?

Nici asta nu stim. Dar ne puteti intreba, pentru ca avem simtul umorului.

Cum ma ajuta formarea in psihoterapie?

La asta chiar nu avem nici un raspuns, pentru ca nu intelegem intrebarea.

Cum se compara formarea in psihoterapie din cadrul ACCPI cu alte formari?

Nu facem comparatii. Dorinta noastra este de a forma psihoterapeuti care sunt toleranti cu alte scoli de psihoterapie si care respecta alte asociatii profesionale. Un aspect important in psihoterapie este flexibilitatea. Ce putem spune este ca toate formele de psihoterapie acreditate (si probabil si unele din cele inca neacreditate) si-au dovedit eficacitatea si utilitatea.

Cine a “inventat” psihoterapia integrativa? Dar psihoterapia relationala?

La ora actuala exista mai multi psihoterapeuti in lume care “concureaza” pentru titlul de “parintele psihoterapiei integrative”. Încă din 1932 Thomas French făcea o paralelă între psihanaliză şi condiţionarea pavloviană, aceasta fiind considerată una din primele încercări de integrare în psihoterapie (Goldfried şi Newman, 1992). Un alt punct de referinţă în istoria integrării în psihoterapie este lucrarea lui Dollard şi Miller (1950), „Personalitate şi psihoterapie”, în care autorii arată că există concepte psihanalitice ca de exemplu regresia, anxietatea şi reprimarea, care pot fi înţelese prin prisma teoriei învăţării.

O simpla cautare pe internet la ora actuala gaseste ca principali autori in domeniul psihoterapiei integrative: Maria Gilbert & Vanja Orlans, Richard Erskine & Janet Moursund, Maja O’Brien & Gaie Houston, John Norcross & Marvin Goldfried, Jerold Gold, Stephen Palmer & Ray Woolfe, George Stricker, Windy Dryden, Phil Lapworth & Charlotte Sills, iar in domeniul psihoterapiei relationale: Patricia Young, Neil Altman, Paul Wachtel, Jeffrey Magnavita, John Norcross & Marvin Goldfried, Gerald Corey, Linda Finlay & Ken Evans, Maria Gilbert & Ken Evans. Desigur aceasta nu este o lista exhaustiva.

Ce sunt asociatiile europene de profil?

EAIP (European Association for Integrative Psychotherapy- Asociatia Europeana de Psihoterapie Integrativa) este asociatia europeana umbrela pentru psihoterapia integrativa in Europa: EWAO- European Wide Accrediting Organization, acreditata de catre EAP (Asociatia Europeana de Psihoterapie)- organizatia europeana umbrela pentru toate formele de psihoterapie.

EAHP (European Association for Hypno-Psychotherapy- Asociatia Europeana de Hipnopsihoterapie)  este asociatia europeana umbrela pentru hipnoterapie in Europa: EWAO- European Wide Accrediting Organization, acreditata de catre EAP (Asociatia Europeana de Psihoterapie)- organizatia europeana umbrela pentru toate formele de psihoterapie.

EIACTYP (European Association for Therapy with Children and Young People) este asociatia europeana care certifica specialsti din diverse domenii care lucreaza cu copii si adolescenti.

Ce este psihoterapia integrativa in viziunea Asociatiei Europene de Psihoterapie Integrativa (EAIP)?

EAIP defineste ca “integrativa” orice metodologie si orientare integrativa in psihoterapie care exemplifica sau se dezvolta inspre o combinatie coerenta, principiala, teoretica, a doua sau mai multe abordari specifice, si/sau reprezinta un model de integrare de sine statator. In aceasta privinta psihoterapeutii integrativi au obligatia etica de a dialoga cu colegii de diverse orientari si de a fi informati cu privire la progresele in domeniul psihoterapiei. Desi psihoterapia integrativa afirma importanta anumitor abordari sau combinatii de abordari in tratamentul diverselor probleme, prioritatea cea mai mare revine acelor factori care sunt comuni in toate psihoterapiile, si in mod special relatia terapeutica cu toate componentele sale. In ce priveste relatia terapeutica se subliniaza in primul rand mentinerea unei atitudini de respect, bunavointa, onestitate si egalitate relativ la persoana clientului, intr-o maniera care afirma integritatea si umanitatea, atat a sinelui, cat si a altora.

Ce este psihoterapia integrativa in viziunea Asociatiei de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa (ACCPI)?

Abordarea noastra in psihoterapia integrativa se bazeaza pe ceea ce este cunoscut la ora actuala sub numele de rationament sau mit terapeutic, prin aceasta intelegand utilizarea unei paradigme acceptabile pentru client, functie de provenienta sa culturala si sociala, in acelasi timp centrandu-ne asupra relatiei terapeutice, considerata un element cheie in psihoterapia integrativa. Viziunea ACCPI in psihoterapia integrativa se bazeaza asadar pe relatia terapeutica si teoria factorilor comuni in psihoterapie, integrand elemente din abordarea trans-teoretica (Prochaska & DiClemente, Freeman & Dolan) in ce priveste stadiile schimbarii in psihoterapie si planificarea tratamentului, precum si din abordarea relationala in psihoterapia integrativa, modelul fiind influentat de literatura de specialitate in domeniu (Gold, 1996, Moursund & Trautmann, 1999, Erskine, Gilbert & Evans, 2000, Moursund & Erskine, 2003, Norcross & Goldfried 2005, Evans & Gilbert 2005, Erskine & Moursund, 2010, etc).

Formarea in psihoterapie integrativa promovata de ACCPI ia in considerare principiile de baza ale psihoterapiei integrative, si anume: o abordare unificatoare a persoanei, integrarea personala a psihoterapeutului, flexibilitate in abordarea psihoterapeutica si lucrul cu factorii comuni. Cu alte cuvinte, promovam o abordare developmentala relationala in cadrul modelului stadiilor schimbarii in psihoterapie. Perspectiva relationala integreaza principii centrale derivate din analiza tranzactionala, teoria relatiilor obiectuale, terapia Ericksoniana, psihoterapia cognitiv-comportamentala si psihologia sinelui, in timp ce perspectiva developmentala integreaza teoriile majore in domeniul developmental, ca de exemplu teoria lui Bowlby laolalta cu teoriile ulterioare asupra atasamentului, perspectiva lui Mahler asupra individuatiei si teoria lui Kaplan asupra individuatiei si atasamentului. Desi este important ca psihoterapeutii integrativi sa poata aplica tehnici derivate din diverse abordari terapeutice, si astfel sa fie eclectici, este de o si mai mare importanta sa beneficieze de un cadru teoretic pentru integrare. Fiecare metoda psihoterapeutica aduce propria sa contributie valoroasa in integrare, desi fiecare are propria perespectiva, centrata asupra anumitor aspecte ale schimbarii terapeutice. Programul de formare propus de ACCPI aduce laolalta mai multe abordari teoretice si practice. Credinta noastra este aceea ca toti psihoterapeutii lucreaza in mod similar, subliniind unul sau altul dintre factorii care contribuie la eficacitatea psihoterapiei.

(extras din prezentarea facuta de ACCPI ca parte a procesului de acreditare de catre EAIP-Asociatia Europeana de Psihoterapie Integrativa).

De ce exista diverse pareri privitor la diferite asociatii de psihoterapie?

Nu stim. Si probabil nici nu este important, atat timp cat, in calitate de psihoterapeuti ne respectam colegii.

%d bloggers like this: