Comisia de cercetare si organizare a manifestarilor stiintifice

Cercetarea este organizată sub forma programelor de cercetare. Fiecare program are un regulament şi este condus de unul sau mai mulţi directori de programe. Directorii de programe organizează activitatea de cercetare prin colaborare cu profesionişti din ţară şi străinătate, cursantii ACCPI  fiind implicaţi ca asistenţi de cercetare sau cercetători în cadrul acestor programe.

Departamentul de cercetare este condus de Comisia pentru Organizarea Manifestarilor Profesionale si cu Caracter Stiintific.

Indiferent care este abordarea psihoterapeutica utilizata de psihoterapeut in practica sa, va trebui sa ia in considerare daca exista suport empiric pentru tratamentul pe care il aplica. Practica bazata pe dovezi inseamna a combina cunostintele privitoare la tratamentele care functioneaza pentru anumite entitati nosologice cu ceea ce este adecvat pentru un client anume, intr-un anumit cadru cultural.

Conform cu Asociatia Americana de Psihologie, practica bazata pe dovezi este integrarea celor mai bune cercetari disponibile cu experienta clinica in contextul caracteristicilor, culturii si preferintelor clientului. Practica bazata pe dovezi subliniaza rezultatele comparatiilor experimentale pentru a documenta eficacitatea tratamentelor fata de grupele de control, fata de alte tratamente, sau comparativ cu ambele variante. Clientii au dreptul la un tratament care s-a dovedit a fi eficace. Un tratament eficace inseamna capacitatea psihoterapeutului de a face o alegere justa a tratamentului. Tot mai mult, psihoterapeutii trebuie sa fie la curent cu cercetarea in domeniul psihologiei.

Cu douazeci de ani in urma prea putini psihoterapeuti erau preocupati de dovezile stiintifice care sa vina in sprijinul abordarii psihoterapeutice la care aderau. Insa lumea psihoterapiei s-a schimbat mult la inceput de secol 21. Psihoterapeutii trebuie sa fie capabili sa sustina stiintific o abordare terapeutica sau alta si au obligatia de a sti ce functioneaza si ce nu. Ce dovezi exista in sprijinul eficacitatii unei anumite abordari in psihoterapie? Ce ne arata ca anumiti factori si/sau interventii sunt eficace? Cunoasteti care sunt tratamentele demonstrate ca fiind eficace? Utilizati aceleasi interventii indiferent de problema de prezentare a clientului? Este nevoie sa ne documentam in ce priveste factorii care functioneaza in psihoterapie.

Programe de cercetare

Pentru mai multe informatii despre programele noastre de cercetare accesati pagina programelor de cercetare desfasurate in cadrul ACCPI.

Comisia de cercetare

Atributiile comisiei:

Elaborarea strategiei privind cercetarea in cadrul Asociatiei de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa (ACCPI); 

Organizarea si dezvoltarea unitatilor de cercetare: departamente de cercetare, centre de cercetare, etc; 

Sprijinirea si promovarea participarii membrilor ACCPI la manifestari stiintifice nationale si internationale; 

Monitorizarea si evaluarea periodica a activitatii de cercetare din cadrul ACCPI si a situatiei financiar-contabile aferente; 

Identificarea performantelor si stimularea acestora in randul membrilor ACCPI; 

Promovarea colaborarii in domeniul cercetarii cu universitati, institute, asociatii profesionale, institute de cercetare; 

Organizarea de manifestari stiintifice cu participare nationala si internationala; 

Coordonarea publicarii de materiale informative, reviste, brosuri, pliante, etc; 

Sprijinirea publicarii de articole de catre membrii ACCPI in reviste cotate pe plan national si international; 

Constituirea unei biblioteci proprii a ACCPI; 

Constituirea unei reviste proprii a ACCPI; 

Promovarea colaborarii cu reviste stiintifice; 

Coordonarea actiunilor legate de atribuirea de premii in cadrul ACCPI pentru activitatea profesionala a membrilor asociatiei, avand in vedere stimularea in primul rand a generatiei tinere; 

Organizarea de concursuri cu caracter stiintific in cadrul ACCPI; 

Procedurile pentru acreditarea de programe si manifestari profesionale si stiintifice; 

Propune delegati la manifestari stiintifice din tara si strainatate.

Pentru mai multe informatii privitoare la departamentul de cercetare accesati site-ul departamentului nostru de cercetare.