Anxietatea

psih. Coicici Sasa

Ce este anxietatea? Care este diferența între anxietatea normală și tulburare?

Fiecare dintre noi cunoaștem anxietatea din când în când. Provocările vieții, stresul de la servici, de la școală, din interacțiunea cu alte persoane, ne fac sa ne simțim anxioși. Ca urmare este important să recunoaștem simptomele anxietății si să facem diferența între o anxietate normală si tulburarea de anxietate.

Anxietatea este o emoție, caracterizată printr-o stare interioara neplăcută, chinuitoare, de suferintă, si de cele mai multe ori acompaniată de un comportament de nervozitate cu manifestări somatice si ruminație. Este un sentiment de frică în momentul anticipării unor viitoare evenimente care sunt subiectiv percepute ca amenințătoare. În general axietatea este o reacție normală la stres. De cele mai multe ori ea poate fi un lucru bun, motivând individul în vederea îndeplinirii sarcinilor pe care le are si de asemenea îl poate preveni cînd este într-o situație periculoasă.

O tulburare anxioasă, în schimb, implică o anxietate intensă și excesivă împreuna cu alte simptome paralizante. Putem vorbi despre mai multe tipuri de tulburări anxioase. Iata cateva exemple:

  • Anxietate existentială: anxietatea în a gasi sensul vieții;
  • Anxietatea socială: frica de a fi judecat de alții;
  • Tulburarea generală de anxietate;
  • Fobiile;
  • Atacurile de panică.

Iata cateva diferențe pe care trebuie să le luam în considerare pentru a diferenția anxietatea normală față de tulburările de anxietate.

Când avem de-a face cu o tulburare anxioasă suntem agitați aproape tot timpul si sunt momente când nu putem depista sursa stresului. Chiar si cele mai mici responsabilități ne fac anxioși.

De asemenea tulburările de anxietate produc un răspuns emoțional intens si excesiv. Chiar daca reacționăm la un stresor avem un răspuns disproporționat. Anxietatea normală are o durată relativ scurtă, spre deosebire de cea anormală care poate dura saptămâni sau luni.

Anxietatea este acompaniată și de simptome fizice, cum ar fi: amețeala, transpirație, tremurat, bătâi puternice ale inimi, dureri de cap si greața. Adesea oamenii simt că sunt deconectați sau detașați de realitate având probleme în a gândi clar si de a se concentra.

Când luptăm cu anxietatea, toate aspectele vieții ne sunt afectate.

%d bloggers like this: